Geachte patiënt
In OKTOBER gaan we weer VACCINEREN TEGEN COVID.
Voor de volgende patiënten wordt een VACCINATIE AANBEVOLEN (= RISICOGROEP):
Alle personen vanaf 65 jaar
Personen met bepaalde ziekten, o.a. afwijkingen van longen en hart, kankerpatiënten
Personen die medicatie innemen die het immuunsysteem beïnvloeden (bv. chemotherapie)
Zwangeren
Alle personen die werkzaam zijn in de zorgsector (bv. thuisverpleegkundigen, familiehulp,…)
Ook aan ALLE VOLWASSENEN die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen, willen we graag een vaccinatie aanbieden.
Als praktijk hebben we de volgende VACCINATIEMOMENTEN voorzien (lijst wordt eventueel nog uitgebreid):
voor Covid vaccin op 11okt - 17 okt - 24 okt in de voormiddag
voor griepvaccin op 28 okt - 18 nov
Maak tijdig uw afspraak !
Een AFSPRAAK VASTLEGGEN gaat door te bellen naar ons secretariaat tijdens de openingsuren van 8.00u - 10.30u
Graag GEMAKKELIJKE KLEDING aantrekken (best een t-shirt of losse kledij waarbij de bovenarm gemakkelijk tot aan de schouder ontbloot kan worden).
LET OP!: GRIEPVACCINATIES worden op andere moeten toegediend inde speciaal voorziene griepvaccinatiemomenten . Om een griepvaccin af te halen in de apotheek is er GEEN VOORSCHRIFT meer nodig.
Het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd, moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 opnieuw makkelijker maken.
Wanneer krijg ik een COVID-certificaat?
Er zijn 3 types certificaten:
- een vaccinatiecertificaat : een certificaat is al beschikbaar na 1e prik, na de 2e prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
- een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.
- een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.
De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar u het wilt gebruiken.
Vanaf wanneer en waar kan ik het gebruiken?
U doet er goed aan de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. U vindt reisadvies op de Europese website of het reisadvies op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken. Er zijn per land nog afwijkende regels mogelijk. De Europese Commissie stelt voor om binnen de EU volgende regels uniform te hanteren:
- Volledig gevaccineerde personen met een vaccinatiecertificaat dat in overeenstemming is met het digitale COVID-certificaat, moeten 14 dagen nadat de laatste dosis is toegediend, vrijstelling worden verleend van verplichte reisgerelateerde tests of quarantaine.
- Ook herstelde personen die 1 dosis hebben gekregen van een vaccin dat normaal in 2 doses wordt toegediend, zouden als volledig gevaccineerd beschouwd moeten worden. U zou dus een herstelcertificaat en vaccinatiecertificaat kunnen combineren om dit aan te tonen.
- Om de eenheid van het gezin te waarborgen, moeten minderjarigen die met hun ouders reizen, van quarantaine worden vrijgesteld als hun ouders niet in quarantaine hoeven te gaan, bv. omdat zij zijn gevaccineerd. Kinderen jonger dan zes jaar moeten ook worden vrijgesteld van reisgerelateerde tests.
- De Europese Commissie stelt een standaardgeldigheidsperiode voor tests voor van 72 uur voor PCR-tests.
- Bij lokale uitbraken of varianten die opduiken kunnen landen toch ook steeds nog extra regels opleggen.
Wat bij terugkeer na mijn vakantie?
Vanaf 1 juli gelden onderstaande regels:
- Aan het gebruik van het Passenger Location Form verandert er ook na 1 juli niets.
- Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test. De status van een zone kan tijdens uw verblijf steeds wijzigen!
- Terugkeer uit rode zone:
- Wie beschikt over een digitaal COVID-certificaat (vaccinatiecertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), testcertificaat met recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat) hoeft niet in quarantaine.
- Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
- Terugkeer uit zone met heel hoog risico (‘variants of concern’):
- Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7.
- Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die niet binnen Europa verspreid mogen worden.
Hoe aanvragen?
Een COVID-certificaat
- is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op website mijngezondheid.be. Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
- een vaccinatiecertificaat kunt u op vraag per post toegestuurd krijgen. U moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. U contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar u gevaccineerd werd:
Zorg dat u tijdens uw reis naar het buitenland uw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op uw smartphone of tablet bijvoorbeeld. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heeft u geen probleem als u onderweg geen internetverbinding heeft.
Bedrag
Het COVID-certificaat is gratis. Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Deze test kost gemiddeld 46,81 euro indien u ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.
HITTEGOLF
gepost op vrijdag 24 juli 2015
Hittetips voor thuis
- Houd de weersverwachting in de gaten. Volg het lokale weerbericht
- Drink voldoende water, ook als je geen dorst hebt. Drink zo’n twee à drie liter per dag. Zet een glas of fles drinken naast je neer en neem gedurende dag flinke slokken. Zorg ook dat je onderweg altijd een fles water bij je hebt. Vermijd alcohol en cafeïne houdende drankjes. Naast water kun je ook mineralen dranken (inclusief bouillon), verse fruitsappen, tomatensap, melk of sportdranken nemen. Je drinkt te weinig als je urine donkerder is en/of je minder vaak naar de wc moet dan normaal.
- Bescherm je zelf tegen de zon. Smeer je zelf in met een zonnebrandcrème, ook al is het iets bewolkt. Let goed op de factor! Mensen die snel bruin worden, hebben voldoende aan een lagere factor dan mensen die van nature rossig en blank zijn. Verstandig is om jonge kinderen minimaal met 30+ in te smeren. Draag ook een zonnebril, lichte, luchtige kleding (zoals linnen) en een petje.
- Vermijd zware inspanningen op de warmste uren van de dag. de hoogste zonkracht wordt bereikt tussen 11.00 en 16.00 uur. Zoek in die periode de schaduw op. Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor de boodschappen of een wandeling.
- Zorg voor koelte. Als het binnen kouder is dan buiten, blijf dan binnen. Wil je toch buiten zijn? Zoek dan een plekje uit de zon, waar een verkoelend windje staat. Bijvoorbeeld in een parkje als je in de stad woont. Op het platteland is het sowieso meestal iets minder warm dan in de stad. Ook verfrissend: een koelhanddoek in je nek, een voetenbadje of een koude douche.
- Bescherm je huis tegen de hitte. Laat de zonnewering zakken of doe de gordijnen dicht van kamers die veel zon krijgen. Sluit de ramen als het buiten warmer is dan binnen. Open ze pas als het buiten koeler is dan binnen. Zorg wel voor voldoende ventilatie (zonder dat het tocht), ook ’s nachts. Zet bijvoorbeeld een ventilator op je slaapkamer en kies voor luchtige bedbedekking, bijvoorbeeld alleen een laken.
- Vergeet niet te eten. De warmte heeft meestal een negatief effect op je eetlust. Desalniettemin is het belangrijk om te blijven eten. Eet regelmatig kleine hoeveelheden licht voedsel. Vooral groenten en fruit zijn aan te bevelen, omdat deze een bron van vitamines en zouten zijn.
- Let ook op anderen. Controleer bijvoorbeeld regelmatig je huisdieren, zodat ze niet onnodig lijden onder de warmte. Houd ook oudere familieleden, vrienden, buren en kennissen in de gaten. Heb je zelf hulp nodig? Bel dan mensen uit je omgeving op of ga bij hen langs om te vragen of zij een oogje in het zeil willen houden. Ga met vragen of zorgen over je gezondheid naar je huisarts, apotheek of regionale GGD.
- Raadpleeg je huisarts over je medicijnen. Ben je ouder én gebruik je medicijnen (waaronder plastabletten, laxantia en psychofarmaca)? Neem dan contact op met je apotheker of huisarts om eventuele veranderingen door te voeren
- Hittetips voor bij het gebruik van de auto
- Stop wat vaker tijdens je reis. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk op je (eind)bestemming zijn. Maar als het erg warm is, is het belangrijk om wat vaker te stoppen dan normaal. Hitte is namelijk vermoeiend en maakt je minder alert. Wissel daarom ook regelmatig van bestuurder.
- Zet de airconditioning aan. Let wel op dat de buitentemperatuur je niet overvalt, als je uitstapt. Heb je geen airconditioning, zet dan een raampje voor en een raampje schuin tegenover achter open. Zo circuleert de lucht door de hele auto,
- Zorg voor zonwering aan de binnenkant van de achterzijraampjes. Dit houdt de directe hete zonnestralen buiten tijdens het rijden. Hierdoor loopt de binnentemperatuur langzamer op.
- Parkeer in de schaduw. Zet je auto onder een boom of zoek een ander plekje in de schaduw. Dek ook de voor- en achterruit af met zonwerend folie, karton of een doek. Dit houdt de zonnestralen buiten.
- Laat kinderen en dieren nooit alleen in een afgesloten auto, zelfs niet als met het raam op een kier. Door oververhitting en een gebrek aan zuurstof kunnen ze bezwijken.
Bronnen: Rode Kruis
ALLERGIE
gepost op dinsdag 23 juni 2015
Juni 2015
Heel veel mensen hebben last van allergische rhinitis (niezen, lopende neus , geïrriteerde ogen) als gevolg van stuifmeel. Momenteel zijn de grassen de grote boosdoeners. Eén van de maatregelen bestaat erin de pollen of stuifmeel te vermijden.
Nuttige pollen-info is te vinden op www.pollen-info.be
Deze site biedt de mogelijkheid om voor 11 pollensoorten 7 dagen vooruit de pollenconcentratie in de lucht te zien.